برگرفته از کتاب روان شناسی رنگ ها در بازار یابی و فروش

رنگ اولین نمادی است که موجب جلب توجه، جذب یا دفع مشتری می شود؛ بعد از رنگ،شکل و پس از آن نیز مارک و لوگو تاثیرگذارند.
رنگ را « فروشنده ی خاموش» می نامندکه باید به گونه ای به کار گرفته شود که در نگاه اول،مشتری را به خود جذب کند و در راستای فرآیند خرید به خدمت درآید؛اما در حال حاضر ، توجه به رنگ ها محدود به موضوعات زیباشناسی، مسائل فنی و هارمونی است و درباره ی تاثیرهای روانی و بازاریابی آن دقت اندکی صورت می پذیرد.از یک سو رنگ تاثیر فراوانی بر تصمیم خرید و نگرش مخاطبان در خصوص محصول دارد؛ زیرا قسمتی از ارزیابی کیفی مشتریان براساس آن صورت می پذیرد.از طرف دیگر حضور رنگ را در تمام سطوح ارتباطی مانند :بسته بندی، لوگو، تبلیغات، نشانه ها، بیلبورد،بروشور و…می توان مشاهده کرد.از این رو استفاده ی سنجیده از آن اهمیت زیادی می یابد.با شناخت رنگ ها از نظر حرارت (گرمی و سردی)،حالت(تهاجمی یا پس رونده ) و نماد (تقدس،خشونت، شادی و عزا)و.. می توان به صورت اثربخشی از آنها بهره گرفت.

جذابیت های دیداری رنگ ها و بازاریابی

مشاهده از دو الگوی فعال (ارادی)و غیرفعال(غیر ارادی) تبعیت می کند.در مشاهده فعال نگاه ما آگاهانه به سمت پیدا کردن شی خود را برما تحمیل می کند و توجه مارا برخلاف اراده به خود جلب می کند.زمانی که خریدار در فروشگاه به دنبال کالایی است که از قبل برای خرید آن تصمیم گرفته است یا به دنبال لباسی با طرح یا مارک مشخصی است ،در حال “مشاهده ی فعال” است. در این حالت فرد در فروشگاه های مختلف به دنبال کالای مورد نظر می گردد.در این نوع رفتار خرید،متغیرهایی به جز رنگ تاثیرات اصلی را می گذارند اما،رنگ نیز می تواند

  • ابزاری کارا برای کمک به اتخاذ تصمیم نهایی
  • تعیین موقعیت کالا در قفسه
  • فراهم آوردن امکان شناسایی کالا
  • وارائه ی اطلاعات در خصوص محتویات باشد

در حالات دیگر خرید، با “مشاهده ی غیرفعال” مواجهیم. در مشاهده غیرفعال ،رنگ بیش از هرچیز دیگری موجب جلب نگاه و نظر مخاطب می شود.زمانی که تعداد کالا ها در قفسه یا ویترین فروشگاه زیاد است، رنگ می تواند بر جلب توجه موثر باشد.بسته ای که جلب نظر می کند،قسمتی از فروش خود را انجام داده است. به همین دلیل است که رنگ را “فروشنده ی خاموش” می نامند.
زمانی که صرف نگاه کردن به یک کالا می شود؛محدود است.در اغلب موارد این زمان کمتر از نیم ثانیه گزارش شده است.در این حالت کالاهای مختلفی در معرض دید مشتریان است و در حافظه ی حسی او ثبت می شوند.برای اینکه این اطلاعات به حافظه کوتاه و میان مدت انتقال یابند،باید مورد توجه قرار گیرند و رنگ می تواند شوک غیرارادی دیداری ایجاد کند و از این راه، زمینه ی جلب توجه مخاطب را فراهم سازد یا برآن تاثیر بگذارد.

جذابیت های دیداری رنگ ها و بازاریابی

قرمز

رنگ قرمز یکی از سه رنگ اصلی است.زمان نگریستن به آن، هورمون آپی نفرین یا آدرنالین در بدن مشاهده کننده آزاد می شود.این هورمون سیستم شمیمیایی بدن را تحت تاثیر قرار داده. و باعث افزایش ضربان قلب می شود.
این رنگ مساوی با وسوسه و تحریک مشتری در محل های خرید است.قرمز به معنای بدست آوردن نتایج مد نظر ،کسب کامیابی ، اراده برای پیروزی و قدرت است.همکاری با روحیه تهورآمیز،رهبری،تلاش خلاق،رشد و توسعه،شهوت جنسی یا فعالیت بسیار خیال بافانه و مبالغه شده از ویژگی های انتخاب کننده ی این رنگ است

آبی

آبی نوعی حالت سرد و خنک کنندگی دارد و بسیاری آن را سمبل آرامش می دانند.اندیشیدن راجب این رنگ انسان را از تاثیر آرامش بخش در سیستم اعصاب مرکزی برخوردار می سازد و نظاره آن،فشار خون را کاهش می دهد.رنگ آبی نماد وفاداری می دانند، بیانگر عمق احساس و،تسلیم و فداکاری ،مظهر ابدیت بی انتها و نشانه ی ارزش های پایدار است.آبی از عمق و کمال چشمگیری برخوردار بوده و نشانگر خوشنودی و کامیابی است.برخی رنگ آبی را تداعی گر ثروت،اعتماد و امنیت می دانند.

سبز

سبز از جمله رنگ هایی است که به وفور در طبیعت مشاهده می شود.دارای ادراک حسی گس و محتوای عاطفی غرور است.برخی معتقدند که این رنگ نیز مانند رنگ آبی ،حالت آرام بخش دارد و نماد مهربانی و متعادل بودن روح و روان و رفتار محسوب می شود.در روانشناسی رنگ ها،انتخاب کننده این رنگ دارای صفات روحی اراده در انجام دادن کار،استقامت و پشتکار است و از این رو،سبز بیانگر عزم راسخ و پایداری است.شخصی که رنگ سبز را به عنوان اولین گزینه انتخاب کند،به ارزش های فکری خود اطمینان بیشتری داشته و علاقمند به تاثیر گذاردن در محیط اطراف خود است.

زرد

زرد همواره طلوع خورشید را تداعی می کند و نماد روشنایی و گرماست.ادراک حسی آن،طعم تند است.عنصر عاطفی آن را زنده دلی و امیدواری تشکیل می دهد.صفات برجسته رنگ زرد: روشنایی و درخشندگی و شادمانی است و به دلیل براق بودن ،بسیار زیبا و جذاب است.در روانشناسی رنگ ها ،چنانچه زرد به عنوان اولین اولویت انتخاب شود،نشانه امید یا انتظار به رهایی است. این انتخاب می تواند نشان دهنده پیشرفت به جلو،به سوی چیزهای تازه و نیز تحول ترقی باشد.

سیاه

سیاه نماینگر مرز مطلقی است که در فراسوی آن،زندگی متوقف می شود؛همچون نقطه ی پایانی است که شروعی برای آن متصور نیست .لذا این رنگ می تواند بیانگر پوچی و نابودی باشد.سیاه به معنای “نه” بودن و نقطهی مقابل سفید است. در روان شناسی رنگ ها چنانچه رنگ سیاه به عنوان اولین انتخاب باشد میخواهد هرچیزی را نفی کند و این کار نوعی اعتراض به وضع موجود است که فرد احساس می کند هیچ چیز آن گونه نیست که باید باشد.

خاکستری

خاکستری در روانشناسی رنگ ها ،کاملا آزاد از هر محرک یا گرایش روانی است.به عبارتی رنگ خنثی است.نه ذهنی است و نه عینی.نه درونی است و نه بیرونی.نه اضطراب آور است نه آرمش بخش.در روانشناسی رنگ ها هرکس رنگ خاکستری را در گزینه ی اول انتخاب کند معنایش این است که می خواهد دور هرچیزی دیواری بکشد و خود را غیرمتعهد و فاقد فعالیت بیرونی کند.خاکستری نشانه صفت عدم مشارکت یا کاری به کار دیگران نداشتن است و فرد علاقمند به آن آشکارا ،پنهان کار است.

قهوه ای

در روانشناسی رنگ ها چنانچه این رنگ اولین انتخاب باشد، نشان دهنده نیاز به آسایش و آرامش جسمی و خشنودی است تا بدین وسیله، از وضعیتی که موجب احساس فقدان آسایش می شود،رهایی یابد.

ارغوانی

اغلب رنگ ارغوانی را معما گونه می دانند.هم روحانی است و هم شهوانی است.این رنگ در کنار قدرت و شدت خود،بیشتر با معنویت عصر جدید در ارتباط است.کیفیتی آینده نگر دارد که می تواند در محصولاتی به کار رود که به نوعی جدیدند،چون شکستن مرزهای تکنولوژی را تداعی می کند.

دسته بندی شده در:

برچسب ها: